Silliperinnemuseo Dikseli & Mylly


Merellinen Rymättylä on tunnettu kalastuksestaan ja etenkin silleistään. Rymättyläläinen Saukko-sillinkalastuslaivasto teki ensimmäisen pyyntimatkansa 1940-luvun lopulla ja vuoteen 1975 mennessä rymättyläläisten sillinkalastusmatkat päättyivät.


Tämä sillinkalastushistoria ja perinne on nyt esillä Silliperinnekeskus Dikselissä sillilaivaston kotisatamassa.

Dikseli silliperinnekeskus

Vuosia sitten Tauno Saarni, Saukkolaivaston omistaja, oli purkanut viimeisestä romutettavasta aluksesta kaiken mahdollisen esineistön ja säilytti niitä makasiinissaan yli 30 vuoden ajan. Museoajatus lähti elämään, kun Tauno Saarni pyysi Rymättylän kotiseutumuseon hoitajaa Marja Kantosta kokoamaan näistä esineistä näyttelyn. Ensimmäinen esine, jonka hän antoi näyttelyyn, oli työkalu nimeltä dikseli ja siitä perinnekeskus sai sitten nimensäkin.


Kevättalvi 2010 oli hyvin työntäyteinen, kun talkoilla kunnostettiin vanhan sillivaraston tiloja. Onneksi pieni, mutta aikaansaava talkooryhmä jaksoi työaikaansa laskematta ahertaa työmaalla koko kevään, usein iltamyöhään. Tarvittiin mittaamaton määrä työtunteja ja innostusta ennen kuin Dikselin ovet avautuivat.


Avajaiset vietettiin 17.6.2010 ja samaan aikaan Röölän rannassa oli perinteiset silli-perunakesän avajaiset, jossa yleisö sai syödä uutta silliä ja uusia perunoita vatsansa täyteen. Silliperinnekeskuksen avasi juhlallisesti Islannin suurlähettiläs Elin Flygenring. Dikselin näyttely kertoo havainnollisesti sillinkäsittelyn monet vaiheet merestä myyntipakkauksiin ja Saukko-laivaston pitkistä ja vaarallisistakin matkoista Atlantille ja Islannin vesille. Suurin osa esineistä on viimeisestä Saukko-laivasta, osa Bauckman Oy:n omistaneelta Matti Ruuskalta ja paljon esineitä on myös saatu rymättyläläisiltä Mustavalkoinen vuonna 1958 filmattu sillinkalastusfilmi kestää yli tunnin ja vanhemmasta sillinkalastusajasta kertova 10 minuuttia kestävä mykkäfilmi vuodelta 1932 pyörii näyttelyssä koko ajan.


Esinelahjoituksia, valokuvia, asiakirjoja, vaatteita, matkamuistoja ym. otetaan edelleen vastaan, myös esineen lainaus näyttelyyn on mahdollista.


Vuoden museoteko

Silliperinnekeskus Dikseli sai vuoden 2010 museoteko-tunnustuspalkinnon ansiokkaasta paikallisperinteen hyväksi tehdystä työstä.

Tunnustuksen myöntäjät Varsinais-Suomen museot ry ja Turun museokeskus pitivät seuran tekemää työtä ainutlaatuisena.


Röölän Vanha Mylly - Myllymuseo

Röödilän historiaa


Museokauppa

Dikselin museokauppa on kesäisin auki aina kun museokin.

Myynnissä on:

  1. Pirtukirjanen

  2. Uusintapainos Irja Sormusen ” Airiston takana ” -teoksesta, joka on paikallishistoriaa romaanimuodossa kirjailijan vanhempien rakkaustarinan muodossa

  3. Museomuistipeli

  4. Rymättylä-aiheiset postikortit

  5. Sillikirjoja

  6. Kalastusaiheinen palapeli

  7. Kalavitsikirjat

  8. Nuottaluomakartat muovitettuina tabletteina ja paperirullana

  9. Röölän kotiseutukirja Elämää Röödilässä, tarinoita Röölästä


Yhteystiedot:


Silliperinnekeskus, Myllymuseo  ja Dikselin Näyttämö (Meriteatterin tila)

Sillitie 2 (Rööläntie 402), 21150 Röölä


Kysy opastetuista kierroksista Silliperinnemuseon menneen maailman

kalastajien tarinoihin ja esineistöön.

Kysy myös Näyttämön tilaa (80 istuinpaikkaa), jota voi vuokrata.


Röölän Kylätoimikunta ry

roola@roola.fi

Tuulamaria  044 974 8711

Kaija Saarni 044 770 8102


Avoinna 1.6 - 15.8

ma kiinni, ti-su klo 12-18.00


Pääsymaksu


Pääsyliput 4€, lapset alle 16 v. ilmaiseksi.


Ryhmäopastus; 120€ minimi. Kysy ryhmällesi hinta.