Silliperinnekeskus Dikseli & Mylly


Merellinen Rymättylä on tunnettu kalastuksestaan ja etenkin silleistään. Rymättyläläinen Saukko-sillinkalastuslaivasto teki ensimmäisen pyyntimatkansa 1940-luvun lopulla ja vuoteen 1975 mennessä rymättyläläisten sillinkalastusmatkat päättyivät.


Tämä sillinkalastushistoria ja perinne on nyt esillä Silliperinnekeskus Dikselissä sillilaivaston kotisatamassa.

Dikseli silliperinnekeskus

Vuosia sitten Tauno Saarni, Saukkolaivaston omistaja, oli purkanut viimeisestä romutettavasta aluksesta kaiken mahdollisen esineistön ja säilytti niitä makasiinissaan yli 30 vuoden ajan.

Museoajatus lähti elämään, kun Tauno Saarni pyysi Rymättylän kotiseutumuseon hoitajaa Marja Kantosta kokoamaan näistä esineistä näyttelyn. Ensimmäinen esine, jonka hän antoi näyttelyyn, oli työkalu nimeltä dikseli ja siitä perinnekeskus sai sitten nimensäkin.


Kevättalvi 2010 oli hyvin työntäyteinen, kun talkoilla kunnostettiin vanhan sillivaraston tiloja. Onneksi pieni, mutta aikaansaava talkooryhmä jaksoi työaikaansa laskematta ahertaa työmaalla koko kevään, usein iltamyöhään. Tarvittiin mittaamaton määrä työtunteja ja innostusta ennen kuin Dikselin ovet avautuivat.


Avajaiset vietettiin 17.6.2010 ja samaan aikaan Röölän rannassa oli perinteiset silli-perunakesän avajaiset, jossa yleisö sai syödä uutta silliä ja uusia perunoita vatsansa täyteen.

Silliperinnekeskuksen avasi juhlallisesti Islannin suurlähettiläs Elin Flygenring.

Dikselin näyttely kertoo havainnollisesti sillinkäsittelyn monet vaiheet merestä myyntipakkauksiin ja Saukko-laivaston pitkistä ja vaarallisistakin matkoista Atlantille ja Islannin vesille.

Suurin osa esineistä on viimeisestä Saukko-laivasta, osa Bauckman Oy:n omistaneelta Matti Ruuskalta ja paljon esineitä on myös saatu rymättyläläisiltä

Mustavalkoinen vuonna 1958 filmattu sillinkalastusfilmi kestää yli tunnin ja vanhemmasta sillinkalastusajasta kertova 10 minuuttia kestävä mykkäfilmi vuodelta 1932 pyörii näyttelyssä koko ajan.


Esinelahjoituksia, valokuvia, asiakirjoja, vaatteita, matkamuistoja ym. otetaan edelleen vastaan, myös esineen lainaus näyttelyyn on mahdollista.


Vuoden museoteko

Silliperinnekeskus Dikseli sai vuoden 2010 museoteko-tunnustuspalkinnon ansiokkaasta paikallisperinteen hyväksi tehdystä työstä.

Tunnustuksen myöntäjät Varsinais-Suomen museot ry ja Turun museokeskus pitivät seuran tekemää työtä ainutlaatuisena.


Museokauppa

Dikselin museokauppa on kesäisin auki aina kun museokin.

Myynnissä on:

  1. Pirtukirjanen

  2. Uusintapainos Irja Sormusen ”Saarilla Airiston takana” -teoksesta, joka on paikallishistoriaa romaanimuodossa kirjailijan vanhempien rakkaustarinan muodossa

  3. Museomuistipeli

  4. Rymättylä-aiheiset postikortit

  5. Sillikirjoja

  6. Kalastusaiheinen palapeli

  7. Kalavitsikirjat

  8. Nuottaluomakartat muovitettuina tabletteina ja paperirullana

  9. Silliä purkeissa


Yhteystiedot:


Silliperinnekeskus, Myllymuseo  ja Meriteatterin Näyttämö

Sillitie 2 (Rööläntie 402), 21150 Röölä


Kysy opastetuista kierroksista sekä Meriteatterin tilasta:


roola@roola.fi

Kaija Saarni 044 770 8102

Tuulamaria  044 974 8711


Pääsymaksu


Pääsyliput 5 €

Ryhmäopastus (kesto ½ - 1 h) 50 € + 5 € / hlö

kuitenkin minimi 100 € + opastus 50 €Silliperinnemuseo Dikseli

Röölän Vanha Mylly