Silliperinnemuseo Dikseli & Myllymuseo

Suomen ainoa sillimuseo!

Merellinen Rymättylä on tunnettu kalastuksestaan ja etenkin silleistään. Rymättyläläinen Saukko-sillinkalastuslaivasto teki ensimmäisen pyyntimatkansa 1940-luvun lopulla ja vuoteen 1975 mennessä rymättyläläisten sillinkalastusmatkat päättyivät. Tämä sillinkalastushistoria ja perinne on nyt esillä Silliperinnemuseo Dikselissä sillilaivaston kotisatamassa, Röödilän Myllymuseolla.


Dikseli silliperinnekeskus

Vuosia sitten Tauno Saarni, Saukkolaivaston omistaja, oli purkanut viimeisestä romutettavasta aluksesta kaiken mahdollisen esineistön ja säilytti niitä makasiinissaan yli 30 vuoden ajan. Museoajatus lähti elämään, kun Tauno Saarni pyysi Rymättylän silloista kotiseutumuseon hoitajaa Marja Kantosta kokoamaan näistä esineistä näyttelyn. Ensimmäinen esine, jonka hän antoi näyttelyyn, oli työkalu nimeltä dikseli ja siitä perinnekeskus sai sitten nimensäkin.


Avajaiset vietettiin 17.6.2010 ja samaan aikaan Röölän rannassa oli perinteiset silli-perunakesän avajaiset, jossa yleisö sai syödä uutta silliä ja uusia perunoita vatsansa täyteen. Silliperinnekeskuksen avasi juhlallisesti Islannin suurlähettiläs Elin Flygenring. Dikselin näyttely kertoo havainnollisesti sillinkäsittelyn monet vaiheet merestä myyntipakkauksiin ja Saukko-laivaston pitkistä ja vaarallisistakin matkoista Atlantille ja Islannin vesille. Suurin osa esineistä on viimeisestä Saukko-laivasta, osa Bauckman Oy:n omistaneelta Matti Ruuskalta ja paljon esineitä on myös saatu rymättyläläisiltä Mustavalkoinen vuonna 1958 filmattu sillinkalastusfilmi kestää yli tunnin ja vanhemmasta sillinkalastusajasta kertova 10 minuuttia kestävä mykkäfilmi vuodelta 1932 pyörii näyttelyssä koko ajan. Rymättylä-Seura teki suuren työn ja vapaaehtoisvoimin saneerasivat sillimuseolle kauniin tilan.Vuoden museoteko

Silliperinnekeskus Dikseli sai vuoden 2010 museoteko-tunnustuspalkinnon ansiokkaasta paikallisperinteen hyväksi tehdystä työstä.

Tunnustuksen myöntäjät Varsinais-Suomen museot ry ja Turun museokeskus pitivät seuran tekemää työtä ainutlaatuisena.


Esinelahjoituksia, valokuvia, asiakirjoja, vaatteita, matkamuistoja ym. otetaan edelleen vastaan, myös esineen lainaus näyttelyyn on mahdollista.


Meriteatteri aloitti toimintansa 2013 Dikselin tiloissa.

2019 Meriteatterin nimi muuttui Dikselin Näyttämöksi.


Röödilä-Röölä täyttää 582v. (kts. Röödilän historia)

Röödilän mylly täyttää tänä vuonna 109 vuotta toiminnan aloittamisesta

(v. 1911) ja Silliperinnemuseo Dikseli 10 vuotta, Dikselin Näyttämö 7v.

Kylähuone 4v.

Museokauppa


Röölän Vanha Mylly - Myllymuseo

Myllyn-perustamispäätös.jpg

Röödilän historiaa

Silliperinteen historiaa

Katso myös teatteritila

Dikselin Näyttämö


Kuvagalleriassa


Katso myös vanhoja kuvia Röödilästä-Röölästä


Yhteystiedot