Silliperinnemuseo Dikseli & Myllymuseo

Merellinen Rymättylä on tunnettu kalastuksestaan ja etenkin silleistään. Rymättyläläinen Saukko-sillinkalastuslaivasto teki ensimmäisen pyyntimatkansa 1940-luvun lopulla ja vuoteen 1975 mennessä rymättyläläisten sillinkalastusmatkat päättyivät. Tämä sillinkalastushistoria ja perinne on nyt esillä Silliperinnemuseo Dikselissä sillilaivaston kotisatamassa.


Dikseli silliperinnekeskus

Vuosia sitten Tauno Saarni, Saukkolaivaston omistaja, oli purkanut viimeisestä romutettavasta aluksesta kaiken mahdollisen esineistön ja säilytti niitä makasiinissaan yli 30 vuoden ajan. Museoajatus lähti elämään, kun Tauno Saarni pyysi Rymättylän kotiseutumuseon hoitajaa Marja Kantosta kokoamaan näistä esineistä näyttelyn. Ensimmäinen esine, jonka hän antoi näyttelyyn, oli työkalu nimeltä dikseli ja siitä perinnekeskus sai sitten nimensäkin.


Avajaiset vietettiin 17.6.2010 ja samaan aikaan Röölän rannassa oli perinteiset silli-perunakesän avajaiset, jossa yleisö sai syödä uutta silliä ja uusia perunoita vatsansa täyteen. Silliperinnekeskuksen avasi juhlallisesti Islannin suurlähettiläs Elin Flygenring. Dikselin näyttely kertoo havainnollisesti sillinkäsittelyn monet vaiheet merestä myyntipakkauksiin ja Saukko-laivaston pitkistä ja vaarallisistakin matkoista Atlantille ja Islannin vesille. Suurin osa esineistä on viimeisestä Saukko-laivasta, osa Bauckman Oy:n omistaneelta Matti Ruuskalta ja paljon esineitä on myös saatu rymättyläläisiltä Mustavalkoinen vuonna 1958 filmattu sillinkalastusfilmi kestää yli tunnin ja vanhemmasta sillinkalastusajasta kertova 10 minuuttia kestävä mykkäfilmi vuodelta 1932 pyörii näyttelyssä koko ajan.


Esinelahjoituksia, valokuvia, asiakirjoja, vaatteita, matkamuistoja ym. otetaan edelleen vastaan, myös esineen lainaus näyttelyyn on mahdollista.


Vuoden museoteko

Silliperinnekeskus Dikseli sai vuoden 2010 museoteko-tunnustuspalkinnon ansiokkaasta paikallisperinteen hyväksi tehdystä työstä.

Tunnustuksen myöntäjät Varsinais-Suomen museot ry ja Turun museokeskus pitivät seuran tekemää työtä ainutlaatuisena.


Röödilän mylly täyttää 107 vuotta 2019 ja Silliperinnemuseo Dikseli 8 vuotta


RÖÖLÄN KESÄ 2019


Röölän Vanha Mylly - Myllymuseo

Myllyn-perustamispäätös.jpg

Röödilän historiaa

Katso myös teatteritila

Dikselin Näyttämö


Kuvagalleriassa


Katso myös vanhoja kuvia Röödilästä-Röölästä


Yhteystiedot