Silliperinnemuseo Dikseli & Myllymuseo

Suomen ainoa sillimuseo!

Merellinen Rymättylä on tunnettu kalastuksestaan ja etenkin silleistään. Rymättyläläinen Saukko-sillinkalastuslaivasto teki ensimmäisen pyyntimatkansa 1940-luvun lopulla ja vuoteen 1975 mennessä rymättyläläisten sillinkalastusmatkat päättyivät. Tämä sillinkalastushistoria ja perinne on nyt esillä Silliperinnemuseo Dikselissä sillilaivaston kotisatamassa, Röölässä, Röödilän museolla.

Video Saukkolaivojen matkasta Röödilän rannasta.

Henkilöhistoria Toivo ja Tauno Saarni, Kansallisbiografia

Rymättylän Saha- Pörssitieto Toivo Saarni


Dikseli silliperinnekeskus

Vuosia sitten Tauno Saarni, Saukkolaivaston omistaja, oli purkanut viimeisestä romutettavasta aluksesta kaiken mahdollisen esineistön ja säilytti niitä makasiinissaan yli 30 vuoden ajan. Museoajatus lähti elämään, kun Tauno Saarni pyysi Rymättylän silloista kotiseutumuseon hoitajaa Marja Kantosta kokoamaan näistä esineistä näyttelyn. Ensimmäinen esine, jonka hän antoi näyttelyyn, oli työkalu nimeltä dikseli ja siitä perinnekeskus sai sitten nimensäkin.


Avajaiset vietettiin 17.6.2010 ja samaan aikaan Röölän rannassa oli perinteiset silliperunakesän avajaiset, jossa yleisö sai syödä uutta silliä ja uusia perunoita vatsansa täyteen. Silliperinnekeskuksen avasi juhlallisesti Islannin suurlähettiläs Elin Flygenring. Dikselin näyttely kertoo havainnollisesti sillinkäsittelyn monet vaiheet merestä myyntipakkauksiin ja Saukko-laivaston pitkistä ja vaarallisistakin matkoista Atlantille ja Islannin vesille. Suurin osa esineistä on viimeisestä Saukko-laivasta, osa Bauckman Oy:n omistaneelta Matti Ruuskalta ja paljon esineitä on myös saatu rymättyläläisiltä.  Rymättylä-Seura ry ja Marja Kantonen teki suuren työn ja vapaaehtoisvoimin saneerasivat sillimuseolle kauniin tilan.Silliperinteen historia


Suomalaiset taistelivat silleistä

-Kansanuutiset 2012


Vuoden museoteko

Silliperinnekeskus Dikseli sai vuoden 2010

museoteko-tunnustuspalkinnon ansiokkaasta

paikallisperinteen hyväksi tehdystä työstä.

Tunnustuksen myöntäjät Varsinais-Suomen

museot ry ja Turun museokeskus pitivät seuran tekemää työtä ainutlaatuisena.


Kuuluisin dikselimies oli Veikko Suominen, vasenkätinen.

Tynnyrit piti saada ilmatiiviksi, ettei tule hukkaa silleistä.


Silliperinnemuseo ja Myllymuseo siirtyi 2019 vuoden alusta Röölän Kylätoimikunta ry:lle. Esinelahjoituksia, valokuvia, asiakirjoja, vaatteita, matkamuistoja ym. otetaan edelleen vastaan, myös esineen lainaus näyttelyyn on mahdollista.


Röölän Kylätoimikunta ry huolehtii museoista sekä Dikselin Näyttämöstä.


Röölän Vanha Mylly - Myllymuseo

Röödilän historiaa

Katso myös teatteritila

Dikselin Näyttämö


Museokauppa


Kuvagalleriassa


Katso myös vanhoja kuvia Röödilästä-Röölästä


Yhteystiedot