TERVETULOA RÖÖLÄN KYLÄTOIMIKUNTAAN

-tule mukaan, sinua tarvitaan.

--------------------------------------------------------------------------------


Kaikki kuvat tapahtumista on kuvagalleriassa

-------------------------------------------------------------------------


RÖÖLÄNRANNAN JOULUTORI

sujui upeassa auringonpaisteessa. Rantaan löydettiin hyvin vaikka myyjäisiä oli ympäri maakuntia ja monet sanoivatkin hintatasoa huomattavan paljon edullisemmaksi kuin esim. Turussa. Iloa ja tunnelmaa loivat monet vapaaehtoiset ohjelmantekijät kuten Piatonttu (Pia Rostedt) leikitti lapsia pihalla, Susanna Tammento vei lapsia poniajelulle, Eija Uimosen jouluaiheinen tietovisa keräsi innokkaita jonka pääpalkinnon (Ruokailu ravintola Röölänrannassa) voitti Tuulikki Lauri, toinen palkinto meni Pirkko Kantoselle ja kolmas Sirkka-Liisa Heinoselle -Onnittelumme! Joulupukki ja muorikin ehtivät käydä kyselemässä lahjatoiveita, muori jopa innostui lasten ja Piatontun kanssa leikkimään. Helmenä pohjalla Kylän miehet lauloivat joululauluja tyttären kanssa (Rose Kulju). Kiitämme myös Jartse, Jari Almanoksaa joka hienoilla äänentoistolaitteillaan sai sanaa ja laulua kuuluviksi. Ravintola Röölänranta loi hienot puitteet hienolle tapahtumalle, jonka lämmin ja iloinen tunnelma oli kaikilla aistittavissa niin myyjillä, tekijöillä kuin kävijöilläkin. Ensimmäinen joulutapahtuma Röölänrannassa saa jatkoa seuraaville vuosille.

Kiitos kaikille jotka olitte mukana joulutorilla! Joulutori

Röölän joulutori saa jatkoa 2014 -Kaupunkiuutiset


Kylätoimikunnan joulutoria tukemassa; Ravintola Röölänranta, Jari Savola, Rymättylän Sale

sekä kaikki ohjelmantekijät

-------------------------------------------------------------------------


Lionsien Meri-Kulttuuripalkinto Rymättylään ja Merimaskuun -Kaupunkiuutiset

--------------------------------------------------------------------------


MEDITAATIO -avain tietoiseen läsnäoloon

10.10. Rymättylän Aahollissa

Vetäjänä oli Jan-Mikael Maros. Hieno ilta. Puhuttiin läsnäolosta joka oli kaikille tärkeä ja tutustuttiin

meditaatioon.

-------------------------------------------------------------------------

Röölän laiturilla Lauantaina oli  31.8. Muinaistulien Yö

Shamaani Jouko Kontturi rummutti hyviä henkiä mukaan.

-------------------------------------------------------------------------

Naantalin teatteri esitti:

TANGO MUSIKAALI ONNEN MAA, kirjoittanut Markku Pölönen

30.8. klo 18.00 Röölän rantapihassa

Onnen maa keskittyi 60-luvun suomen maalaismaisemaan, näytelmä kertoi humoristisella tavalla yhden kylän tarinaa. Sade kiusasi loppuajan joten tanssit jouduttiin jättämään väliin.  

-------------------------------------------------------------------------

TARINAILLAT

Kylätoimikunta tallentaa kylien perinnetietoa mm. tarinailloilla, joissa voi kertoa alueen historiasta, menneestä maailmasta.


Ensimmäinen tarinailta oli torstaina 22.8 klo 18-20 jossa Märtha Kallio

muisteli menneitä. Ravintola Röölänrannassa.


Märtha Kallion Tarinailta Röölästä

Röölän kylätoimikunnan järjestämä ensimmäinen tarinailta yllätti kaikki torstaina 22.8, sillä ravintola Röölänrannan yläkerta oli täynnä kuuntelemassa Märtha Kalliota joka muisteli menneitä aikoja, 61 vuotis taivaltaan Röölässä. Sodan jälkeen Toivo ja Tauno Saarni perustivat sillitehtaan rantaan, Rymättylän säilykkeen, kun sitä ennen toimivat jo mylly ja saha. Parhaimpina aikoina rannassa oli pankkeja jopa kolme ja kauppoja 4. Sota-aikana Röölään pudotettiin 2 pommia jotka eivät vahingoittaneet ihmisiä ja mm. venäläisiä sotavankeja sijoitettiin myllyyn työväeksi. Ehkä hienoin hetki Märtha Kallion muistelmissa oli se kun hän meni pikkutyttönä vanhempiensa asioille Kallion taloon, talon porstuasta hän näki ihmeen kauniin pojan istuvan pöydän äärellä -  eipä tiennyt ihastellessaan että siinä oli hänen tuleva aviomiehensä!Tarinaillassa merikapteeni Unto Laine muisteli kokemuksiaan Saukkolaivoilla


Röölän kylätoimikunnan tarinaillassa (Rymättylän Aahollissa 19.9) merikapteeni Unto Laine muisteli Saukkolaivoilla työskentelyä 1956-1976 luvuilla, joka veti paikan niin täyteen että monet jäivät vaille istumapaikkaa. Merimiehen työ noina aikoina ei ollut ihan mutkatonta eikä helppoa. Sillien pyydystäjät merillä tekivät töitä kosteissa olosuhteissa eikä vaatteita saanut kuivatettua tarpeeksi ja sillien suomut lentelivät niin, että silmät ja korvat olivat niitä täynnä ja monesti tuli ranteisiin paiseita kovasta työstä. Myös verkot ja nuotat tuottivat omat hankaluutensa kuten myös aluksien ominaisuudet. Pyyntimatkoilla käytiin Islannin vesillä Jan Mayen saarille saakka. Matkoilla, ei yllättävää kyllä tapahtunut suuria vahinkoja miehistölle, vaikka läheltä piti tilanteita oli runsaasti noina aikoina. Ehkä hankalin oli erään miehistön jäsenen umpisuolen puhkeaminen, jolle jouduttiin hakemaan apua paristakin paikkaa Jan Mayenin saaresta sillä radioliikenne ei toiminut. Lopulta löytyi asema toiselta puolen saarta jossa konepistoolein varustetut miehet saivat yhteyden lääkäriin ja tarina päättyi onnellisesti. Yleisöä huvitti tieto siitä, että eräällä saarella suljettiin viinakaupat kun tiedettiin suomalaisten tai norjalaisten tulosta.


Laine kertoi myös hyytävästä yöstä, joka jäi onneksi ainoaksi, kun yksi Saukkolaivoista upposi 29.11.1954 Itämerellä lähellä Bengtskäriä kun se oli kuljettamassa rikkikiisulastia Pohjankurusta Saksaan. Yksi miehistön jäsen hukkui, muut pelastuivat lähistöllä olleeseen höyrylaiva Bore II:een. Miehellä oli pelastusliivit, mutta hän kuoli sydänkohtaukseen. Saukkolaivoja oli parhaimmillaan neljä ja pyyntimatkalta saapunut Saukkolaiva oli aina suuri tapahtuma Röölänrannassa, jos ei lähtökin. Toiminta loppui 1975 kun Suomi ei saanut uusittua kansainvälisiä sopimuksiaan, tosin sitä ennen sillikannat olivat ehtyneet sillä esim. Norja miltei ryöstökalasti omien tukiaistensa vuoksi. Yleisö kuunteli keskittyneenä Laineen matkakertomuksia, joista ainakin allekirjoittaneelle jäi monia hämmästyksen hetkiä menneen maailman, karustakin merimiehen elämästä.--------------------------------------------------------------------------------------

Rantapihan markkinoita oli

3.6 Sillii ja perunoi

13.7 Merirosvopäivä

16.8 Röölän Jazz


Ensi vuonna samat markkinat ja vähän vielä lisää....

----------------------------------------------------------------------------------------

23.5 oli Röölän rantapihan siivoustalkoot josta SUPERKIITOKSET kaikille mukana olijoille!

Työtä riitti, mutta saatiinpahan paikat siistiksi. Kiitokset myös rantaravintolalle (Harrille, Sonjalle ja Jari Savolalle) jotka loihtivat maistuvat talkooruoat jälkiruokineen!


Röölän kylätoimikunta perustettiin 14.4.2013.

Tervetuloa Röölän kylätoimikuntaan mukaan!

On asioita joihin voimme vaikuttaa omassa ympäristössämme ja tietenkin vaalia/pitää huolta kylästämme, mutta myös olla luomassa yhteisiä tavoitteita ja kehittämässä Röölää

– yhdessä toimien ja arkipäivään vaikuttaen.


Röölän Kylätoimikunta on Rymättyläseurassa mukana.


Kylätoimikunta tallentaa/vaalii kylän kulttuuriympäristöä ja perinnetietoa.

Jos sinulla on valokuvia menneestä ajasta Röölän kylästä tai lähikylistä,

lähetä/tuo kuvat meille niin kopioimme ne perinnearkistoon.