2015 yleisötilaisuudet

--------------------------------------------------------------------------------Rymättylän kunnan 2002 tekemä Rymattyla 2010 strategia.pdf,

jossa mm. Röölä koettiin Rymättylän matkailuvaltiksi.

2011 tehty Ympäristö raportti Röölästä 20111586-1-3740.pdf


12.12. Röölän joulutori

Kirkkoherra Petri Sirén avasi joulutorin tuomalla joulurauhan Röölään ja Rymättylään. Hän myös sanoi miten ristiriitainen maailma on nyt, kuten silloin kun Jeesus syntyi.

Lopuksi hän luki joulurunon jos joulua ei tulekaan.

Kuten kaikki tiedämme tällä hetkellä maailmamme tilanteen. Monet vanhukset kertovat, miten ennen aina autettiin naapuria ja yhteisöllisyys oli voimakasta. Nyttemmin aika lailla käperrytään omiin tiloihin ja toisaalta taas vapaaehtoisuustyö vain kasvaa. 


Rose kulju ja Rymel kuoro lauloivat sydämiin ja joulupukkikin ehti käydä rannassa. Susanne Tammennon Poniporo oli varmaan joulutorin hauskin hitti! 

Ranta kuhisi väkeä heti alkuun ja varmasti kaikille tuli selväksi miten kauniita ja laadukkaita saaristolaisia kädentaitotuotteita oli taas myytävänä. Niissä töissä oli varmasti mennyt kuukausi jos toinenkin, että ne saatiin joulutorille muille ihasteltavaksi ja myytyä. Moni sai jo lisätilauksiakin.


Tuulamaria kiittää, iloisesti yllättyneenä ja häkeltyneenäkin kyläläisiä, jotka olivat tehneet upean 

herkkukorin lahjakorttineen kiitokseksi Röölän hyväksi tehdystä työstä! 

On hienoa, että meitä on täällä niin monta jotka rakastavat Röölää!


Eloisaa ja yhteisöllistä Joulua ja Uutta vuotta kaikille Röölästä.

Röölän Joulutori 12.12.

Kuvat


17-18.11 Taisto Riimukallio Tarot jatkoluento Maan ja Taivaan välissä oli Aahollissa.

Taivaan ja maan välissä meidän rinnallamme toimii eriasteisia energioita ja voimavirtoja, jotka ovat personoituneita enkeleita, seraffeja ja kerubeita. Näitä hierarkioita on kaiken kaikkiaan Raamatun mukaan 9.

Taivastiellä meidän päämääränämme on löytää vastaavat ilmentymät itsestämme. Nämä auttavat ja ohjaavat meitä saavuttamaan oman henkilökohtainen tarkoituksemme. He ovat näkymättömiä aina läsnäolevia auttajia ja suojelijoita - Taivaan sanansaattajia. Illan aikana käymme lävitse enkelihierarkiat ja opimme tunnistamaan niitä omassa itsessämme.Sukankudontapäivät oli 12 ja 19.11 Rymättylän vanhainkodilla, Katavalla.

Opeteltiin sukan kantapää perinteisen saaristolaisen mallin mukaan sekä sukan kärkikavennus. Ritva-Liisa Tanskanen ja Tuija Levo saivat monia asiaan innostuneita mukaan.


22.9. Tarot, vanha viisaus - historia ja tämä päivä.

Tarot tulkitsija Taisto Riimukallio kertoo tarottien tarinan ja miten niitä käytetään.  

www.riimukallio.com

Oli Aahollissa. Taroteista kiinnostuneita oli aika joukko kuuntelemassa Taistoa.


23.8 Oli Röölän Kylätoimikunnan Tarinailta, jossa Kyllikki Sahlberg muisteli nuoruuttaan Salonkyläntiellä, silloista yhteishenkeä sekä Röölää, jossa hän oli ensimmäinen Röölän Kylätoimikunnan perustaja. Lomakoti Tammilehdossa.


RÖÖLÄN ENSIMMÄINEN POSTIMERKKI

julkaistiin kesällä. Kaikki 400 kpl myytiin kesän aikana!


11.7       klo 10-16.00 Merirosvot rannassa. VAPAA PÄÄSY. Koko perheen tapahtuma!

            

Merirosvot nauratti ja Kerttu laulatti

Merirosvot rannassa toi paljon lapsia ja perheitä yhteen Röölän rantaan.

Harmi aloitti päivän, ei harmeilla vaan musiikilla. Nuoret soittivat (lauloivat) mielettömän hyvin ja olenkin varma että näistä nuorista tullaan vielä kuulemaan enemmänkin.

Kerttu Aaltonen leikitti ja laulatti lapsia, sekä kulki yleisön joukossa päivänvarjoteatterin merkeissä kertomassa tarinoita. Lapset innostuivat vielä tapahtuman lopussa piirittämään Kerttua vaatimalla lisää tarinoita. Aaltonen on lastentarhaopettaja, joten ei mikään ihme.

Merirosvot naurattivat ja hupsuttivat lapsia tälläkin kertaa aarteenmetsästyksen lomassa. ”Jack Sparrow” seikkaili rannassa ja Märssyvahtien Riitta veneessä, mutta onneksi selvisi muiden merirosvojen mukaan eikä pudonnut laiturilta. Märssyvahtien Riitta veneelläkin oli ensin vaikeuksia päästä rantaan edellisenä päivänä. Siinä kuitenkin onnistuivat ja nuoret pääsivät paistamaan lettuja lapsille. Pikku Piraatin Puoti oli pienin yrittäjä, joka valloitti kaikki olijat rannassa! Lapset saivat myös piirtää liiduilla bensiksen edustaan, josta saatiinkin hauskan näköinen taideteos. Kaikki varmasti olivat tyytyväisiä lämminhenkiseen ja hauskaan merirosvojen seikkailupäivään Röölässä. Iloinen kiitos mukanaolijoille!

Kuvia tapahtumasta-
6.6  klo 10-16.00 Silli ja uussi peruni. Röölänrannassa VAPAA PÄÄSY.

Aamu alkoi hienosti sillä taivas oli sininen ja aurinko paistoi, kunnes pilvet tulivat ja sade kiusasi puolen päivän aikoihin. Kuitenkin vain tunnin pari. Raision VPK:n soittokuntaa oli ilo kuunnella. He olivat jopa tehneet Rymättylän varhasesta uuden sovituksen, jonka soittivat jokaisena aloituskertana! Ämmät äänessä -kaikki todella ihastuivat heihin ja saivat aikaan sen, että monet innostuivat tanssimaan kansantanssin rytmin mukana! Taas kerran oli perinteisiä herkkuja tarjolla; uusii peruni ja sillii, jotka eivät petä koskaan. Lassi Lähteenmäen sanoin -missä saa näin ison ruokalautasillisen herkkuja 0€ ja ilman Alvia tänä päivänä? Röölässä kerran kesässä!

Patrik Qvarnström teki ison työn keittäessä perunoita koko päivän, ja Orklan nopeat ihmiset annostelivat maistuvat sillit peruniin mukaan. Vaikka jonoakin pääsi tulemaan kaikki saivat maistuvan annoksensa.

Röölän ensimmäinen postimerkkikin teki kauppansa, jota myydään vielä Merirosvot rannassa ja heinäkuussa sitä saa myös Dikselissä niin kauan kuin riittää. Kylän tapahtumassa on aina myös tärkeä asia -kohtaaminen.

Nähdä ja jutella tuttujen ja ystävien kanssa, joita ei ole nähnyt muutaman vuoteen, hetkeen tai kohdata jopa uusia tuttavuuksia. Avoimet kylät projektissa olikin varmaan tärkein aspekti -tuoda ihmiset yhteen fyysisesti eikä virtuaalisesti, kuten rannan tapahtumilla. Kohtaaminen tapahtumien yhteydessä on myös vuorovaikutus myyjällä ja asiakkaalla. On hienoa kun on löydetty oma lahjakkuus tuottaa kestävää ja kaunista käsityötä, joka säilyy pitkään ostajalla, tai tuoda ruokaa, marjoja ja mehuja -se on myös näissä tapahtumissa iso asia. Tuoda myös esille omia taitojaan. Röölän Meriteatteri ja Rymättylän teatteri kävivät kertomassa ja näyttelemässä kesän tarjontaa. Myös Ritva-Liisa Tanskanen oli paikalla vastaamassa kysymyksiin Röölän historiasta ja tapahtumista. Paikalle ilmaantui myös yllättäen kyläsoittajat. Kaksi nuorta miestä olivat kuulleet tapahtumasta ja tulivat mukaan iloittelemaan. Rannikkoseudussa.

Varsinais-Suomen kylät - 6.6. Avoimet kylät päivässä, myös Röölässä.

Täältä löytyy kuvat...


--------------------------------------------------------------------------------

27.5  Turun saariston pienkoneet kuntoon                             

Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen pienkonekorjaajien vuosittainen huoltokiertue sijoittui tänä vuonna kokonaisuudessaan Saariston rengastielle. Vuoden 2015 huoltokiertue on järjestyksessään viides.

Pienkone- moottoripyörä- ja venemekaanikkojen ryhmä pystyttää huoltotelttansa kuuteen eri sijaintiin, jonne jokainen halukas saa tuoda pienkoneensa huollettavaksi, korjattavaksi tai vaikka vain vikadiagnoosiin. Pienkoneiksi luetaan mm. 5-50hv perämoottorit, ruohonleikkurit, moottorisahat, mopot ja moottoripyörät. Työstä annettiin vapaaehtoinen kannatusmaksu, joten laitteita korjataan vain osien hinnalla.

Huoltokiertue_2015_tiedote lehdistö.pdf

Huoltokiertue aloitti Röölänrannasta ke 27.5. klo. 11.00–16.00, To 28.5.Taivassalo, Pe 29.5.Iniö,

Ma 1.6.Houtskär, Ti 2.6.Korppoo, Ke 3.6.Parainen. Kuvia


---------------------------------------------------------------------------------


16.5  Puutarhassa tapahtuma. VAPAA PÄÄSY.


Aurinkoinen päivä edellisen sateisen päivän jälkeen tuntui taivaalliselta.

Lumotut keijut olivat menestys, joita lapset kävivät metsässä etsimässä aikuisten kera ja johon tarvittiin hieman rohkeuttakin keijujen pelastamiseen.

Pieni tyttö kysyi innostuneena; ”onko täällä lumikkikin”? 

Luolakeiju, Veden keiju, Kaivokeiju ja Metsän haltijatar piti pelastaa taikavedellä. Lapsille jäi hieno kokemus ”metsämatkasta” jonka tarkoitus olikin kannustaa lapsia käymään metsässä. Ossi Kakko sai ihmiset kiinnostuneena pöydän ääreen, jossa hän seikkaperäisesti kertoi villiyrteistä ja niiden käytöstä. Sitä ennen hän kolusi tuntikausia Röölän metsiä ja rantoja etsien paikallista syötävää. Meren rannassa kasvava ruoko sekä järviruoko ovat oikeasti syötävää kunhan niistä ottaa kuoret pois!

Lassi Lähteenmäki juonsi tapahtuman ja mm. haastattelu Annika Urpolahden kanssa kivisistä keitaista oli hauskaa kuunneltavaa tiedon lisäksi. Shamaani Jouko Kontturi rummutti kesän alkaneeksi ja Jari Almenoksa piti karaoketa. Musiikkia olisi riittänyt moneksi päiväksi, sillä Jarilla oli peräti 4000 kappaletta -tosin kukaan ei uskaltautunut laulamaan.

Kädentaitomyyjillä oli todella monipuolista tuotetta esillä, joista suurin osa oli paikallisia kuten kukka- sekä hyötykasvitaimet. Oli myös hienoa saada merimieskirkko rantaan! Sekin tieto miten merivedestä saa juomiskelpoista vettä, oli yrittäjä kertomassa laitteineen - hyvä innovaatio saaristoon. 

Kuvat tapahtumasta...


-------------------------------------------------------------------------------3.5        klo 14.00 oli Rantapihan siivoustalkoot Röölänrannassa.

             Oltiin mukana SiistiBiitsi kampanjassa ja haastettiin Saaristolautakunta ja    

            Naantalin Matkailu mukaan.

                

             ”Ranta on kaikille tärkeä, joten pidetään huolta siitä. Jokaisen pienikin

              ponnistus on iso asia rannalle!”

           

Vaikka ajankohta oli hankala, niin silti muutama ehti mukaan haravoimaan

-ISO KIITOS mukana olleille! Kiitos myös Sahlbergin miehille kun korjasivat laiturin suojausta bensa-aseman edestä 4.5 aamulla, he toivat oman kertonsa kokoon rannan hyväksi!

           

------------------------------------------------------------------------------------

16.4      klo 18.00 Tarinailta; Lennart Saari. Rymättylän koulun ruokasalissa.

             Lennart Saari kertoi lapsuudestaan ja nuoruudestaan Röölässä ja

             lähiympäristöstä.

             VAPAA PÄÄSY. Lue TARINAILTA sivulta yhteenveto!

------------------------------------------------------------------------------


7.3 Röölänrannassa Nuottamarkkinoilla Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen avajaispuheessaan toi esille ja kiitteli Röölän Kylätoimikuntaa aktiivisesta toiminnastaan sekä lahjakkaita nuoria jotka perustivat tänne Meriteatterin! Kaupunkiuutiset  Rannikkoseutu


---------------------------------------------------------------------------------


5.3 klo 18.00 Rymättylän Osuuspankilla. Vapaa Pääsy.

Muisti-ilta jossa Anita Elving kertoi muistisairauksien taustaa ja tietoa. (Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry)

Miten ennalta voi ehkäistä ja mitkä vaikuttavat esim. Alzaimerin syntyyn ja miten läheiset voi toimia kun sellainen on tullut lähiomaiselle. Todella mielenkiintoinen ilta ja varmasti kaikille tuli paljon uutta tietoa. Saatiin vielä kotiin erilaisia muistitehtäviä. Seuraavat teesit ennaltaehkäisyyn;

Liiku säännöllisesti (jo yksi liikkuminen vaikuttaa 2 vrk!), Ulkoile päivittäin, Syö terveellisesti, Aivot käyttöön, Pidä yllä ystävyyssuhteitasi, Huolehdi hyvästä unesta, Hoida masennuksesi, Lopeta tupakointi, vähennä alkoholin käyttöä, Hoida kolestroli-, verenpaine- ja sokeriarvosi kuntoon, Kypärä päähän ja

liukuesteet kengänpohjiin. Myös B12 vitamiinia kannattaa käyttää ennaltaehkäisemisessä.


--------------------------------------------------------------------------------


12.2         klo 18.00  Rymättylän Osuuspankin kokoustilassa. VAPAA PÄÄSY.

HOMEOPATIA ILTA, LIISA SULKAKOSKI Lääkäri, Diplomihomeopaatti

Homeopaattisen hoidon kohteena on oireileva ihminen, ei yksittäinen oire. Oire ei ole syy, vaan seuraus siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Homeopaattisen hoidon päämääränä on vakauttaa kehon epätasapaino, joka voi esiintyä fyysisellä, mielen tai tunnetasolla. Homeopatia myös tukee kehon omia parantavia kykyjä.

Vastaanotolla haastattelun ja havainnoinnin  avulla potilaalle pyritään löytämään yksilöllisesti sopiva ja kokonaisvaltaisesti vaikuttava homeopaattinen lääke, joka aktivoi myös elimistön puolustusmekanismeja. Tämä käynnistää paranemisprosessin, mikä johtaa vähitellen oireiden häviämiseen. Yksilöllisyyteen perustuvasta hoitoperiaatteesta johtuen samannimistä sairautta potevat voivat saada täysin eri valmisteen. Siksi taudin nimi tai lääketieteellinen diagnoosi ei ole ensisijaisen tärkeää, vaan henkilön tuntemien oireiden kokonaisuus.


Ilta oli vaikuttava ja tupa oli täynnä ihmisiä, jotka halusivat tietää uusista asioista.

Eräs jazz muusikko sanoi Liisalle, että parhaimmat asiat elämässä on jazz ja homeopatia.

Liisa Sulkakoski on myös biologi ja lääkäriliiton johtokunnan jäsen.

Ensi töikseen Liisa antoi meille Aconitumia ja Arnicaa. Ne sopivat mm. korkeaan verenpaineeseen, diabetekseen, flunssat, ruhjeet, haavat jne. Oman immuniteetin vahvistaminen on kaiken A ja O homeopatiassa kun usein lääketiede tuhoaa sitä. Professori Peter Gøtzsche on kohauttanut kirjallaan Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus, jossa hän varoittaa meitä ihmisten itsensä aiheuttamasta, hengenvaarallisesta epidemiasta: reseptilääkkeistä. Epidemia on levinnyt ja kasvanut hallitsematta monia vuosia ja sitä ruokkivat järjestäytynyt rikollisuus, tieteellinen vilppi, törkeät valheet ja lahjonta. Löytyy Ylen sivuiltakin. Mm. Adhd lääkkeet ovat amfematiinijohdannaisia sekä monet rokotukset sisätävät vieraita kudoksia, proteiiniä ja säilöntäaineita ym.

Syöpä on sen verran raskas sairaus ettei siihen löydy apua homeopatiasta kuin ehkä alussa, mutta yhdessä solunsalpaajien kanssa voidaan helpottaa, kuten hiusten lähtemistä jne. Psykkisiin ongelmiin löytyy apu, sillä homeopatiassa on syy ja seuraus eli ihminen otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon pelkoineen (mieli) ja kipuineen (keho.

Hmm laihduttamiseen Liisa suositteli rakastumista.... Luonnoneläimille pitäisi olla homeopatiaa, mutta harvoin eläinlääkärit kouluttautuvat siihen, kuten ei lääkäritkään. Euroopassahan homeopatia on jo yleistä eikä sillä ole huuhaan leimaa kuten suomessa. Tosin jo Amerikassakin sitä myydään apteekeissa, sillä Liisa kertoi esimerkin miehestä, joka oli siellä perheensä kanssa matkoilla kun lapseen nousi kuume. Apteekista annettiin homeopaattinen (Belladonnaa) valmiste ja miehen ihmetellessä sitä, myyjä sanoi sen auttavan varmasti, kuten niin tekikin.

Illan anti toi meille monille vahvistuksen siitä, miten tärkeä vaihtoehtoinen hoitomuoto homeopatia on monissa elämäntilanteissa. Sillä on hyvä hoitaa lapsia, puberteettiä, lapsettomuutta, vaihdevuosia ja vanhuutta.

Homeopatia virallinen lääke

Homeopatia koulutus

Lääkäripalvelu Apila ja putiikki

Eläimille homeopatiaa, Mirjam Numminen

Versio Olevassa; Homeopaatin vastaanotolla, Pirjo Lindforss väitöskirja 2011